Informatie voor omwonenden

Op zaterdag 27 april komt de Koning samen met zijn familie Koningsdag vieren in Amersfoort. We verwachten veel bezoekers. Zo’n grote gebeurtenis heeft natuurlijk gevolgen voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Er zijn maatregelen nodig om deze dag (en ook Koningsnacht) veilig en feestelijk te laten verlopen. Alle bewoners en ondernemers van het centrum hebben half april een brief ontvangen met meer informatie over alle (verkeers)maatregelen. Onderaan deze pagina vind je het kaartje en een beschrijving van beperkingen en tips voor omwonenden op het gebied van verkeer en bereikbaarheid.

Op en voor Koningsdag zijn er vele professionals én vrijwilligers aan het werk. Volg hun aanwijzingen voor een vlot verloop van deze gezellige, feestelijke en veilige dag.

Koningsdag Amersfoort - Informatie voor omwonenden

Bereikbaarheid en (verkeers)maatregelen

Auto’s: autovrij en autoluw

Een deel van de binnenstad is van vrijdag 26 april 20:00 uur t/m zaterdag 27 april 15:00 uur afgesloten voor alle verkeer (autovrij & fietsvrij). Andere gebieden kan je met de auto wel uit- maar niet inrijden (autoluw). Hoe verder van de Koningsroute af, hoe minder ingrijpend de maatregelen. In onderstaand kaartje staan de gebieden aangegeven in kleur. Je kunt het kaartje downloaden als PDF, maar je kunt ook op de kaart inzoomen.

Fietsen: fietsvrij en fietsluw

Ook voor fietsen zijn bepaalde gedeelten van het centrum (bijvoorbeeld direct langs de route, zie onderstaand kaartje) van vrijdag 26 april 20:00 uur tot zaterdag 27 april 15:00 uur helemaal verboden (= fietsvrij). Gestalde fietsen worden verwijderd en verplaatst naar Het Element (locatie: Hooglandseweg Noord 55). Op zaterdag 27 april is Het Element vanaf 7:00 uur geopend. Tot zondag 28 april 14:00 uur kunnen fietsen hier weer opgehaald worden, daarna worden ze naar een andere locatie gebracht. Andere gedeelten zijn fietsluw: dat wil zeggen dat je wel het gebied uit kunt fietsen, maar je mag het gebied niet in met je fiets.

Bij de toegangswegen naar de binnenstad worden tijdelijk honderden extra fietsparkeerplaatsen geplaatst (zie ‘tijdelijke extra fietsenstalling’ op onderstaande kaart), en er zijn verkeersbegeleiders aanwezig die alles in goede banen leiden.

Parkeergarages

De parkeergarages direct aan de Koningsdagroute zijn vanwege veiligheidseisen niet bereikbaar en dus gesloten. Het gaat om parkeergarage Stadhuisplein, Koestraat en St Joris. De sluiting geldt van vrijdag 26 april 20:00 uur tot zaterdag 27 april tot circa 15:00 uur. Alle andere openbare parkeergarages blijven open.

Particuliere parkeerplekken

Ook in particuliere (‘eigen’) garages of parkeerplekken in het aangegeven autovrije gebied mogen, in verband met veiligheidseisen, geen auto’s staan. Is dat wel het geval, dan wordt op vrijdagavond 26 april een fysieke blokkade geplaatst. Eigenaren van particuliere parkeerplekken ontvangen hierover apart bericht.

Opbouwen

Vanaf dinsdag 23 april beginnen de opbouwwerkzaamheden van een aantal podia in de stad. Op het Eemplein, de Varkensmarkt, het Lievevrouwekerkhof maar ook op andere plekken langs de route is men dan al bezig om alles klaar te maken voor Koningsdag. Het kan zijn dat je daar hinder van ondervindt.

Ondergrondse afvalcontainers

Vrijdag (vanaf 22:00 uur) en zaterdag worden ondergrondse afvalcontainers langs de route even afgesloten. We vragen om je afval een dagje in huis te houden, en alsjeblieft geen afvalzakken naast of op de containers te plaatsen. Verder worden ook ’s nachts de straten en pleinen van het centrum schoongemaakt. Dit kan wat geluidoverlast veroorzaken.

Parkeren en pendelbus

Krijg je visite of bezoekers? Adviseer ze dan om met het openbaar vervoer naar Amersfoort te komen of tijdens het evenement te parkeren op het tijdelijke parkeerterrein op Isselt. Ze kunnen daarvoor de speciale tekstborden volgen. Tussen 08:00 en 18:00 uur rijden er gratis pendelbussen tussen dit parkeerterrein en het centrum. Na 18:00 uur rijdt lijn 1 (gratis) naar Isselt.

Openbaar vervoer

Syntus Utrecht rijdt op Koningsdag met een speciale, aangepaste dienstregeling. Op de webpagina Openbaar Vervoer lees je alles hierover. De busdiensten zijn gratis op Koningsdag!

Noodsituaties

Bij dit evenement wordt zeer intensief samengewerkt tussen de gemeente, de politie en de hulpdiensten. Hierdoor kan je altijd op de hulpdiensten rekenen. Juist door de bovenstaande verkeersmaatregelen hebben de hulpdiensten vrij baan.

Download kaartje als PDF

 

Koningsdag Amersfoort 2019 - Kaartje maatregelen verkeer