Nieuws

Liveblog Koninklijk bezoek

27 april 2019

Volg onze liveblog op Koningsdag van 6 tot +/- 14.00 uur. Na het bezoek van de Koninklijke Familie aan Amersfoort sluiten we het liveblog. Je kunt ons nu, maar ook op 26 en 27 april de gehele dag volgen via social media. Check onze pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram.

14:29

De Koning sloot om 13.30 uur het feestelijke bezoek af op het Eemplein met de volgende woorden: ‘’Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is geweest heel hartelijk bedanken. Wij Amersfoort, wij de hele regio wij samen, met de zon hebben een fantastisch feest gehad. Degene die het spreekwoord verzonnen heeft van een ezel en een steen, is nog nooit naar de Keistad geweest. Want tegen deze kei wil je je heel vaak stoten. Ik kom graag vaker terug. Hartelijk bedankt!’’

We bedanken het Koninklijkhuis voor het bezoek en enthousiasme. Vrijwilligers, hulpdiensten, bezoekers en alle mensen vanuit de organisatie die deze feestdag mogelijk maken.

14:21

13:28

Het Wilhelmus wordt nu gezongen en gespeeld als afsluiting. Het bezoek is bijna afgelopen.

13:21

De Koninklijke familie komt onder de brug door en loopt naar het Eemplein.

Daar start een openingsnummer ‘Mooi’ van Wudstik en ‘Laten we dansen’ van Diggy Dex, gezongen door de solisten (ook Maria Fiselier en Ginger).

Tijdens het lied nemen de dansers van Unbreakable het gezelschap naar het hoofdpodium. Daar staan ook al alle verhalenvertellers

13:16

De Koninklijke Familie is nu bij de Koppelpoort. En werd daar verwelkomd door stadstrompetters.

13:12

Bezoekers die het Eemplein binnen willen worden nu via schermen naar de Nieuwe Stad geleid.

13:04
13:03

Twee kinderen verkleed als ranger halen de Koninklijke Familie op. Zij zijn de gids door het natuurlabyrint.

De tocht door de jungle begint met een aantal activiteiten: dierenvachten voelen, een grote weegschaal waarmee gewicht van dieren wordt aangetoond en verschillende soorten poep ruiken.

12:54

Bij de Koppelpoort wacht het publiek op de Koninklijke Familie.

12:50

Aan de route bij het Smallepad komen mensen even tot rust bij het water.

12:49

De Koninklijke Familie gaat nu naar het Oranje Festival in het Brouwersplantsoen. Diggy Dex met band speelt hier ‘De Zon op’. Anna Yilmaz, winnares van heel Holland Bakt: is hier met enkele kinderen en een aantal begeleiders  de Anna taart aan het bakken en cup cakes aan het versieren.

12:48

Leusden is winnaar van de regioquiz! Gefeliciteerd Leusden.

12:45

12:25

De Familie Krijgt uitleg over de regioquiz. Acht regiogemeenten en Amersfoort hebben een team samengesteld van inwoners uit hun gemeenten.

Deze teams strijden tegen elkaar in een spannende Regioquiz. Hierin wordt de kennis van de teams getest. De teams die meedoen zijn:

 • TeamWijBarnevel
 • TeamWijBaarn
 • TeamWijBunschoten
 • TeamWijEemnes
 • TeamWijSoest
 • TeamWijLeusden
 • TeamWijWoudenberg
 • TeamWijNijkerk
 • TeamWijAmersfoort
12:20

De Koninklijk is aangekomen bij het Groot Gaesbeeker Gilde uit Soest. Betrokken op plein vanuit Gilde: Ouderman Kees Wartenaar, Gildekoning Toon van Doorn sr., Gildekoningin Anke van Doorn, Commandant Wim Kok, Jeugdcommandant Chris de Jong, Zilverdrager Niels van den Breemer, Vaandeldrager Harry Hilhorst en Ceremoniarius René van Hal.

Aangevuld met zes  vendeliers, vier tamboers en vijf hoornblazers.

12:12

12:10

In afwachting bij het natuurlabyrint langs de route.

Ondertussen, in de 'dependance' van de dierentuin, hebben de dino's ??al honger… straks komt de familie hier aan om een tocht door de jungle te maken. Wie gebruikt de brug en wie de liaan?

Geplaatst door Koningsdag Amersfoort op Zaterdag 27 april 2019

Ga op de foto met de Koning en Koningin op de Utrechtsestraat.

12:05

12:01

Het kunstwerk waar de Familie nu langsloopt geeft richting aan de route en creëert het kunstplein. Het kunstwerk heeft aan de linkerzijde een gat van enkele pallets groot. Deze moeten nog worden aangebracht.

11:55

Zojuist een aria uit die Zauberflöte klinken, uitgevoerd door Holland Opera. Aangekomen op de Westsingel is het ‘witte huis met het balkon’ zichtbaar. Vanaf hier zingt De Koningin van de Nacht, Gina Gloria Tronel Z.M. de Koning en H.M. de Koningin toe.

11:52

11:46

Tijdens het optreden van sopraan Maria Fiselier en rapper Ginger werd de Onze Lieve Vrouwetoren ingezet als decor voor een spectaculaire verticale dans, uitgevoerd door de groep Sky-Motion. Het optreden van Sky-Motion is mogelijk gemaakt door Spoffin, street arts festival.

11:44

Verhalenverteller zuster Thecla Rozemeijer, 68 jaar lang zuster bij de zusters van Onze Lieve Vrouw.

Amber Brooks en Hanna Noort.
Amber is 11 jaar. Ze is een jonge mantelzorgster die samen met haar ouders voor haar autistische broer zorgt. Hanna Noort is een bevlogen jonge vrouw met een groot sociaal hart.

Ans Mers en Cieka Galenkamp. Ans Mers is onbezoldigd directeur van het buurthuis, de stichting beheer Klokhuis. Cieka Galenkamp zet zich, geïnspireerd door haar geloofsovertuiging, sinds jaar en dag in voor de Amersfoortse burgers en in het bijzonder voor de klanten van de voedselbank, Voedselfocus Amersfoort.

Agnes Overbeek en Anouk de Heus. Beide dames werken in de GGZ, bij de organisatie GGZ Centraal.

Marie-Louise Hehenkamp en Gul Dolap-Yavuz. Beide dames zetten zich al meer dan geruime tijd op vrijwillige basis in voor een breed scala van zorg.

11:33

De Koninklijke Familie loopt nu naar de Krankeledenstraat waar een verrassing plaatsvindt. De Clini Clowns voeren hier een stukje op.

 

Bijna in het 'Straatje van de Glimlach'. Daar zien we Lejo en de Cliniclowns, samen met de chronisch zieke Julia.

Geplaatst door Koningsdag Amersfoort op Zaterdag 27 april 2019

 

11:26

De Koninklijke Familie is nu op het Duurzaamheidsplein aangekomen. Hier worden ter plekke een aantal meetkastjes gesoldeerd. Daar kan ook mee geholpen worden. Met de meetkastjes kan de temperatuur en de luchtvochtigheid in de stad gemeten worden.

11:20

Burgemeester en de Koning op de route.

11:22

11:16

Het vrijheidsbeeld aan de Zuidsingel kijkt uit naar de ontmoeting! In Amersfoort wonen meer dan 130 nationaliteiten. De jurk van het ‘Vrijheidsbeeld’, ontworpen door AzizBekkaoui, benadrukt door de verschillende kleuren tussen het rood-wit-blauw de verbondenheid en de eenheid. Het beeld is 3 meter hoog en er is 25 meter stof gebuikt!

11:10

11:09

Wudstik zong het lied ‘Mooi’en hij nodigt Z.M. de Koning, H.M. de Koningin en Koninklijke gezelschap uit om achter hen aan richting schoolkinderen te wandelen.

250 schoolkinderen van Kbs De Kinderhof, Prins Willem Alexanderschool, Johannes Calvijnschool, SBO Michaëlschool, Obs ’t Spectrum zingt een stukje van het refrein met Wudstik mee.

Wudstik leidt het gezelschap richting de Kleine Haag.

11:03

De familie is zojuist aangekomen in Amersfoort en hebben bloemen ontvangen van drie leden van de paralympische zwemploeg, die haar thuisbasis heeft in sportcomplex Amerena. Drie junior gidsen van Open Monumentendag. Amersfoort won in 2019 de BNG erfgoedprijs (publieksprijs) en drie kinderen die op 27 april 2019 10 jaar worden. Zij zijn geboren in het jaar dat Amersfoort 750 jaar stadsrechten vierde.

1. Samuel Antonie Janmaat, zwemmer paralympische ploeg, 16 jaar – geeft boeket aan H.M. Koningin
2. Simon Claassen, zwemmer paralympische ploeg, 14 jaar – geeft boeket aan Kroonprinses Amalia
3. Ruben Claassen, zwemmer paralympische ploeg, 14 jaar – geeft boeket aan Prinses Alexia
4. Julius Roen, juniorgids, 10 jaar- geeft boeket aan Prinses Ariane
5. Silke Alide Tjijandjewa Kabel, 11 jaar, juniorgids – geeft boeket aan Prinses Laurentien
6. Laura Sophie van Eijk, juniorgids, 10 jaar – geeft boeket aan Prinses Marilène
7. Nikki van der Meer, viert haar 10e verjaardag op 27 april – geeft boeket aan Prinses Annette
8. Caithlyn Ruby van der Wiel, viert haar 10e verjaardag op 27 april
– geeft boeket aan Prinses Anita
9. Jenna Pinard, viert haar 10e verjaardag op 27 april – geeft boeket aan Prinses Aimée

En ze zijn er! De burgemeester verwelkomt de familie met Wij Amersfoort, Wudstik zing het lied 'Mooi' samen met 250…

Geplaatst door Koningsdag Amersfoort op Zaterdag 27 april 2019

10:58

Het aftellen is begonnen, nog 2 minuten.

10:53

10:49

10:45

Informatie van Syntus: Buslijnen 7 en 3 vanuit Vathorst zitten vol. Bekijk op www.syntusutrecht/koningsdag voor de meest actuele dienstregeling. Reizigers kunnen op deze website informatie vinden wanneer de volgende bus komt.

Stadsbus Syntus
10:20

 

Het is nu droog.

10:18

Wethouders Fatma Koşer Kaya en Hans Buijtelaar van de gemeente Amersfoort bereiden zich voor op de komst van de Koninklijke Familie.

09:56

09:20

Acht regiogemeenten en Amersfoort hebben een team samengesteld van inwoners uit hun gemeenten. Deze teams gaan in een spannende Regioquiz strijden in de arena. Hierin wordt de kennis van de teams getest. De teams die meedoen zijn:

 • TeamWijBarnevel
 • TeamWijBaarn
 • TeamWijBunschoten
 • TeamWijEemnes
 • TeamWijSoest
 • TeamWijLeusden
 • TeamWijWoudenberg
 • TeamWijNijkerk
 • TeamWijAmersfoort
09:14

09:09

We krijgen de vraag of een paraplu is toegestaan langs de route. ☂️Het mag wel, maar zorg ervoor dat de mensen die…

Geplaatst door Koningsdag Amersfoort op Zaterdag 27 april 2019

09:02

08:55

08:52

Team Wij Barneveld komt fietsend naar Amersfoort.

08:50

 

Een aantal enthousiastelingen staan al langs de route.

Wie komt er nog meer een glimp opvangen van de Koninklijke familie?

08:29

Er zijn een aantal oversteekpunten in de route ingericht, zodat je via deze punten van A naar B kunt komen. Let op: de oversteekpunten zijn open tot 10.30 uur. Na dit tijdstip kun je niet meer oversteken. Kijk hier om te zien waar deze punten zijn https://bit.ly/2UVXwbo

 

07:56

 

Familie Bolsius is er klaar voor. Burgemeester Lucas Bolsius en de Commissaris van de Koning Hans Oosters in de provincie Utrecht ontvangen om 11.00 uur de Koninklijke Familie in Amersfoort.

07:45

Het regent nu, maar de voorspellingen op weeronline zien er hoopvol uit voor straks.

07:33

De eerste bezoekers gaan naar de stad

07:16

Een groot deel van de binnenstad (incl. Eemplein) is op 26 en 27 april aangewezen als evenemententerrein. Op het evenemententerrein gelden een aantal huisregels.

Huisregels evenemententerrein Koningsdag
07:10

De stad is weer bijna spic en span en klaar om bezoek te ontvangen. Op sommige plekken zijn vannacht fietsen weggehaald die daar niet meer mochten staan. Jouw fiets ook?
Weggehaalde fietsen zijn gebracht naar Het Element, Hooglandseweg Noord 55. Je kunt de fiets daar weer ophalen, als je je ID en fietssleuteltje meeneemt. Dit kan vandaag tot 19.00 uur.

06:13

Kom je met de fiets, de auto of met het openbaar vervoer naar Koningsdag in Amersfoort? Op onze website (https://bit.ly/2DtAaiF) vind je alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te plannen. Handig!

06:00

We zijn live. Volg onze liveblog tot +_ 13.00 uur vandaag. Na het Koninklijke bezoek sluiten we de blog weer. Op naar een prachtige dag!