Route Koningsdag Amersfoort 2019

Koninklijk bezoek

De Koninklijke Familie bezocht Amersfoort op 27 april 2019 tussen 11.00-13.00 uur. De Koningsdagroute in Amersfoort startte op de Kleine Haag bij de Mariënhof en eindigde op het Eemplein. De route die de Oranjes liepen was 1.075 meter lang en vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen, o.a. met de verhalenvertellers uit Amersfoort en de regiogemeenten. Op de kaart op deze pagina vind je alle activiteiten en persoonlijke verhalen.

Naar het begin van de route
Welkom
Wij Allemaal
Boogiewoogie
Mondriaan
Recycle yourself
Straatje van de glimlach
Lieve Vrouwen
Opera aan de singel
Kunstplein
Talent, innovatie, sport
Regio quiz
Oranje festival
Natuurlabyrint
Koppelpoort
Wij, Amersfoort

Welkom

De familie arriveert met de bus om 11.00 uur

Welkom, we doen het hier samen. Dit zijn de mensen die het verhaal gaan vertellen!

Foto maken

De burgemeester neemt de koning en koningin mee naar de plek waar een foto met alle verhalenvertellers gemaakt wordt. De verhalenvertellers rijgen de dag tot één Amersfoorts verhaal. Ze vertegenwoordigen stad en regio en vertellen het verhaal van WIJ, AMERSFOORT.

Hierna volgt een feestelijke opening van deze Koningsdag.

De verhalenvertellers gaan naar hun plek op de route, begeleid door de introductie van een muzikaal thema

Wie doen er mee?

Muzikale invulling met Wudstik en basisschoolkinderen van verschillende scholen. Wudstik zal het nummer ‘Mooi‘ ten gehore brengen. De volgende basisscholen zijn betrokken:
– Kbs De Kinderhof
– Prins Willem Alexanderschool
– Johannes Calvijnschool
– SBO Michaëlschool
– Obs ’t Spectrum

en verder:

 • Volwassenenkoor Theaterschool De Springplank
 • Popkoor Basic & Full Color
 • Amersfoorts Mannenkoor
 • Ciska en Sonja

 

Jermain van der Bogt

Artiest

Muzikant Wudstik, in het dagelijks leven Jermain van der Bogt, kreeg in 2013 landelijke bekendheid toen hij meedeed aan The Voice. “Mijn leven stond op z’n kop en 033 bood mij houvast.”

Hij was al een tijdje succesvol muzikant toen Wudstik besloot mee te doen aan The Voice. Nadat zijn eerste auditie hiervoor op tv vertoond werd, stonden zijn sociale media-accounts roodgloeiend. “Ik wist niet wat ik meemaakte. Het was zo gek. Jarenlang had ik geknokt in de muziekbusiness en nu zorgde een auditie voor enorme bekendheid.”

Amersfoort, waar hij toen woonde, was ontzettend trots. “Van de mensen in de stad kreeg ik zoveel support tot aan het behalen van de halve finale. Ik werd ook veel gevraagd voor activiteiten hier, van lintjes doorknippen tot en met optredens bij bruiloften.”

Ook nu The Voice op de achtergrond is geraakt, voelt hij zich nog steeds gewaardeerd door zijn omgeving. En het prettigste, vindt hij: iedereen blijft normaal doen. “Daarom ben ik ook altijd in deze buurt gebleven. Twee keer woonde ik in Amersfoort en twee keer in Leusden, waar ik nu met mijn gezin woon. 033 is een heerlijke omgeving. Het is lekker normaal en het trekt ook nog eens goede muzikanten aan.”

Het zou misschien praktischer zijn om dichter bij de muziekscene te gaan wonen. Maar daar denken zij allemaal niet aan. “Wij houden niet van kermis. Amersfoort heeft ervoor gezorgd dat we dicht bij onszelf blijven. Ik vind het bijzonder dat er zo’n rijke muziekgeschiedenis is met zulke mooie mensen. Met elkaar hebben we prachtige verhalen te vertellen. Dat gaan we laten zien op Koningsdag 2019.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Wij allemaal

In Amersfoort is iedereen welkom. We zijn een stad van en voor iedereen! Méér dan 120 verschillende nationaliteiten; oud en jong; met blond, rood, zwart haar of paars haar; mensen van boven de 2,10 meter of onder de 1,60 meter; mensen van verschillend geloof; hele gewone mensen en excentriekelingen; bouwvakkers en kunstenaars, iedereen laat zich zien.

Amersfoort is van en voor iedereen. En dat doen we samen, want hier worden vreemden al snel bekenden.

Als de Koninklijke Familie over de Zuidsingel loopt zien zij het voor hun ogen: Amersfoort is van en voor iedereen.

Wie doen er mee?

-Arteganza Foundation samen met een heleboel Amersfoorters
-De Waterlijn

Rachel Nieuwendaal

Leerkracht

Locatie: Zuidsingel

Wat is er mooier dan een klas vol verschillende culturen? Niets, vindt leerkracht Rachel Nieuwendaal van basisschool ’t Spectrum.

‘Toen ik drie jaar geleden voor de eerste keer op deze school kwam dacht ik gelijk: dit is het. Hier komt alles uit de samenleving samen. In mijn eerste jaar op deze school had ik in mijn klas kinderen van dertien verschillende nationaliteiten Dat gaf mij zo’n trots gevoel.’

Rachel is geboren in Tanzania en als tienjarig meisje naar Nederland gekomen. Ze wist altijd al dat ze iets met kinderen wilde doen. Na wat omzwervingen koos ze voor het vak van leerkracht. Ze is er helemaal op haar plek, vooral op deze school in de wijk Schuilenburg.

‘Van binnen zijn we allemaal hetzelfde. Dat is het belangrijkste wat ik de kinderen wil leren. Je mag trots op je religie zijn, op je afkomst, maar respecteer ook die van anderen. Samen ben je kind, dat is wat bindt.’

Rachel woont sinds 1995 in Amersfoort met haar gezin. Ze kozen voor de stad om haar strategische ligging. ‘Ik vind het hier heel gemoedelijk. In deze stad zijn de mensen gewoon echt aardig.’

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Boogiewoogie Mondriaan

Verschillende muziekgezelschappen spelen met een knipoog naar Mondriaan.

De wandeling wordt opgevrolijkt door muziek, die live in de tuinen achter het water gespeeld wordt. Mondriaan hoort er natuurlijk bij op deze koningsdag. Het geboortehuis van Mondriaan ligt op een steenworp afstand van de Zuidsingel. De boogie woogie klinkt!

Wie doen er mee?

– Fanfare Korps Nationale Reserve
– DJ King ST
– Showband Juliana Amersfoort
– Mondriaanhuis (Amersfoort in C)

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Recycle yourself

Doen en ontdekken! Hoe maak je van oude kleding iets nieuws? Hoe wek je je eigen energie op? Hoe richt je duurzaamheid in je eigen huis, tuin en leven in?

In Amersfoort werken wij samen tegen verspilling en dat kan je zien op de Varkensmarkt. We voorkomen hier verspilling van energie, van natuurlijke hulpbronnen en van grondstoffen.

En dat doen Wij samen! Met zonnestroom kan de elektrische auto worden opgeladen. En omdat het een deelauto is, hebben we minder parkeerplaatsen nodig. Dus is er meer ruimte voor groen en gezelligheid op straat. Een goede plek dus om een (moes)tuin te beginnen met compost gemaakt van ons keukenafval. Kunnen we gelijk de nieuwste circulaire outfit van de buurvrouw bespreken.

Het lijkt soms alsof je eigen invloed klein is (druppel op een gloeiende plaat), maar samen vormen al die druppels een enorm krachtige stroom.

Dat gaan we laten zien op de Varkensmarkt.

Wie doen er mee?

– Kringloop Amersfoort-Leusden
– Nicky en Jessie Kroon
– Stadswormerij
– Vertico- 3D-betonprinter
– Meet je Stad
– Theaterschool de Springplank
–  033-energie
– Hydrologic
– Royal-HaskoningDHV
– Mobisun
– Buurauto
– Steenbreek
– Q-roof

Jessie en Nicky Kroon

Duurzame ondernemers

Locatie: Varkensmarkt

Deze twee ondernemende zussen hebben niet zo maar een missie. Ze willen de wereld ontdoen van onnodig (plastic) afval. En dus ook hun eigen Amersfoort.

Jessie: ‘Misschien ken je die foto wel, die van een dode albatros met een plastic tandenborstel in zijn maag. Wat schrok ik daarvan. Precies zo’n tandenborstel had ik ook in mijn badkamer staan! Dat was voor mij de reden om me in te gaan zetten voor een zero waste levensstijl.’

Nicky: ‘We zijn eraan verslaafd geraakt. We willen zo graag laten zien dat er hele leuke alternatieven bestaan. Mensen staan daar ook voor open, zien we, maar ze hebben misschien nog een klein beetje steun nodig.’

En dat bieden de zussen met het boek ‘Het Zero Waste Project’, met communicatieadvies en met workshops. Ook hebben ze in de Amersfoortse binnenstad een duurzame hub geopend, waar je alternatieven voor plastic artikelen kunt vinden en workshops van Amersfoortse creatievelingen kunt volgen.

Een leuker leven met minder plastic, is de ondertitel van hun boek. Dat ze er gelukkiger van zouden worden, hadden Jessie en Nicky niet verwacht toen ze aan het project begonnen. Jessie: ‘Maar het is echt gebeurd. Alle troep is uit ons leven geschrapt. Zo blijft er tijd over voor de leuke dingen.’

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Straatje van de glimlach

De CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, zetten samen met poppenspeler Leo dit intieme straatje van Amersfoort op stelten. Een straat vol theater! Alleen toegankelijk voor geselecteerd publiek.

Wie doen er mee?

– CliniClowns
– Leo Petersen, Poppenspeler

Leo Petersen

Poppenspeler

Locatie: Krankeledenstraat

Misschien ken je ze wel, die twee oogjes uit Sesamstraat. Ze reizen de hele wereld over, van Broadway tot Japan. Wist je dat ze zijn geboren in Amersfoort?

Leo Petersen maakt sinds 1995 voorstellingen en filmpjes met zijn poppen. Zijn act Lejo met de oogjes bedacht hij tijdens zijn opleiding creatieve therapie in Amersfoort. Hij beklom vervolgens het open podium in De Kelder (de voorloper van Fluor) en daarna theater De Lieve Vrouw, waar hij werd ontdekt door een medewerker van Sesamstraat. ‘Voor mij is Amersfoort de springplank geweest voor mijn succes.’

Inmiddels woont hij in Leusden en gaat hij vaak naar Amersfoort voor boodschappen of een terrasje. Ook treedt hij nog wel eens op in De Lieve Vrouw. En dat is voor hem een bijzondere ervaring. ‘Als ik bekende gezinnen in het publiek zie zitten, of een oud-docent, dan komt het dichtbij hoor. Zij zijn natuurlijk extra meegaand en enthousiast, maar ik heb juist een gevoel van: nou Leo, laat nou maar eens zien wat je kunt. Ja, voor mij is optreden in Amersfoort spannender dan in New York.’

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Lieve Vrouwen

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren, beter bekend als de Lange Jan, is het thema: Lieve Vrouwen, met als ondertitel ‘zorgen voor elkaar en geloof’. Op het plein kan iedereen genieten van verschillende vormen van muziek. AJO, het Amersfoorts Jeugd Orkest, speelt er en begeleidt zangeres Maria Fiselier en rapper Ginger. Spoffin street arts festival heeft gezorgd dat Sky-Motion een verticale dans uitvoert op de toren, onder begeleiding van AJO. Op het plein ontmoet de koninklijke familie in huiskamerdecor enkele bijzondere Amersfoortse vrouwen van verschillende leeftijd.

Op deze Koningsdag laat Amersfoort zien dat we een gemeenschap zijn waarin mensen voor elkaar klaar staan. Waarin een klein gebaar voor elkaar liefdevol wordt omarmd.  Ca. 100 lieve vrouwen uit Amersfoort en omgeving zijn uitgenodigd om met elkaar Koningsdag te vieren omdat ze een liefdevolle bijdrage leveren aan mens en samenleving. Deze 100 vrouwen staan symbool voor alle vrouwen in Amersfoort en omgeving die onze waardering verdienen omdat ze voor anderen zorgen. Ze staan op een symbolische plek: bij de Onze Lieve Vrouwentoren, het kadastrale middelpunt, het HART van Nederland. De lieve vrouwen steken hun handen uit in de zorg, zijn bezig met duurzame innovatieve zorginitiatieven, zijn mantelzorger of vrijwilliger, of zorgen voor vrijwilligers. Zij maken onze stad en regio vriendelijker en warmhartiger. Zij laten zien dat liefde voor elkaar krachten verbindt en saamhorigheid tot stand brengt.

Wie doen er mee?

– Maria Fiselier en Ginger doen samen een duet met het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO)
– Spoffin street arts festival
– Mirjam Kapelle en Danielle Oomen leiden het initiatief om een grote hoeveelheid  ‘Lieve Vrouwen’ een plekje te geven op het Lieve Vrouwekerkhof
– De Nederlandse Beiaardschool (HKU) verzorgt het Carillonspel

Thecla Rozemeijer

Zuster bij de zusters van OLV van Amersfoort

Aan de Zuidsingel nummer 40 staat een imposant gebouw. Daar wonen de zusters van Onze Lieve vrouw van Amersfoort. Een van hen is zuster Thecla Rozemeijer (89).

Vroeger vielen ze nog op door hun kleding. “Gelukkig dragen we die al lang niet meer”, zegt zuster Thecla. “Ik vind het heerlijk dat niemand me aankijkt als ik door de stad wandel.” En dat wandelen doet ze met grote regelmaat. In de Muurhuizen bewondert ze de mooie deurkloppers. De Monnickendam, die aan de tuin van het klooster grenst, vindt ze minstens zo prachtig. Maar vooral ook de keien fascineren haar. “Dat is echt typisch Amersfoorts. De verhalen erachter zijn interessant, sommige keien zijn zelfs geschonken door andere landen.”

Ze woont nu vier jaar in Amersfoort, maar is al 68 jaar zuster bij de zusters van Onze Lieve Vrouw, eerst in Alkmaar en daarna in Bussum. Die locaties zijn inmiddels allemaal gesloten, de 75 zusters wonen nu in het Moederhuis in Amersfoort. Zuster Thecla is een wandelend archief, ze geeft rondleidingen en uitleg in het inpandige minimuseum. “Onze hoofdtaak is altijd onderwijs geweest. Educatie voor allen, was ons doel, van rijk tot arm. Daarom paste het ook zo goed bij mij, ik zag onderwijs echt als een roeping.”

Tot in de jaren negentig waren de zusters hier heel actief mee in Amersfoort en dat was voor inwoners van Amersfoort goed te merken. Er werd lesgegeven in de Muurhuizen en in het Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem was bijvoorbeeld een middelbare school met een meisjesinternaat. “Met onderwijs konden we hen kennis bijbrengen en over onze godsdienst vertellen.”

Op haar zestiende ging zuster Thecla al het onderwijs in. “Toen had ik 56 kleuters in mijn klas. Het leukste aan hen vond ik hun spel.” Nu leiden de zusters een meer teruggetrokken bestaan in de stad, maar het onderwijs zit hen nog steeds in het bloed. “Het is meer dan zeventig jaar geleden, maar als ik mijn ogen dicht doe, zie ik het zo weer voor me.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Opera aan de singel

Zodra de Koninklijke Familie de trappen af zijn en rechtsaf de Westsingel op gaan, worden ze begroet door Holland Opera, een nationaal vermaard gezelschap dat zijn thuisbasis in Amersfoort heeft. Het ‘witte huis’ vormt het podium en decor voor een korte scene.

Wie doen er mee?

Holland Opera

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Kunstplein

De Hellestraat in richting Stadhuisplein: een brede straat met plek voor het Amersfoortse team Antal Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit. Zij maken ingenieus gebruik van pallets en palen om grote kunstobjecten te maken.

Wie doen er mee?

ATM Model Art , Antal Bos, Thijs Trompert & Marisja Smit

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Talent, innovatie, sport

Straatvoetbal, dans, innovatie, freerunning, 3×3 basketbal; we nodigen de Koninklijke Familie uit over dit plein van talent uit te zwerven en ieder iets van zijn/haar eigen gading te vinden.

Amersfoort is springplank voor talent. Het is het centrum van de regio waar elke dag van alle kanten stromen scholieren naar toe fietsen en waar jonge talenten tot bloei kunnen komen. Een gezonde toekomst, ook op persoonlijk gebied.

Op dit plein ervaren we hoe straatvoetbal, freerunners en 3×3 basketbal mensen verbindt, aangevuurd en geïnspireerd door jonge coaches. Hoe jonge kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking samen met kinderen zonder beperking tot één dansgroep worden. En waar jonge innovatieve ondernemers, ‘uitvinders’ en slimme koppen vol hartstocht mee bezig zijn.

Ook krijgt de wereldbeker vrouwenvoetbal hier een plek in het programma, in samenwerking met de KNVB.

Wie doen er mee?

-Studio Pauline
-Crackerjacks
-GymXL
-Indebuurt033
-Stichting Leaphy ism Corderius College
-KNVB
-MBO Amersfoort
-ROC Midden Nederland

Ibrahim El-Khalki

Jongerenwerker

Locatie: Stadhuisplein

Als je met Ibrahim El-Khalki de stad in gaat, zeggen zijn vrienden, moet je veel geduld hebben. Hij schudt overal handen, maakt praatjes. Veel jongeren hebben zijn telefoonnummer, ze mogen hem altijd bellen.

‘Ik wil jongeren laten zien dat ze kansen hebben in deze samenleving’, zegt de Amersfoorter. Hij werd geboren in de wijk Liendert. Daar ontstond ook zijn interesse voor buurtactiviteiten. Vooral de voetbaltoernooien vond hij fantastisch. ‘De wijk werd zoveel leuker als er iets te doen was.’

Op eigen initiatief organiseerde hij in 2013 zijn eerste voetbaltoernooi. Er kwamen meteen 200 mensen op af. ‘Op die dag hoorde ik mensen tegen elkaar zeggen: ‘wat leuk dat ik je weer zie, na zo’n lange tijd’. Daar werd ik zo blij van.’ Inmiddels is Ibrahims initiatief uitgegroeid tot het jaarlijkse Zer033 Futsal Tournament op Oudjaarsdag.

Door zelf iets voor je omgeving te organiseren, het maakt niet uit wat, word je ruimdenkender, ambitieuzer, ziet Ibrahim. ‘Je krijgt er energie voor terug. En je wordt zélf een voorbeeldfiguur.’

Amersfoort is in Ibrahims ogen een grote familie die elkaar ‘binnenboord’ moet zien te houden, moet helpen waar nodig. ‘Daarom heb ik voor dit vak gekozen. Jongeren staan hier te popelen en ik wil hen helpen hun talenten te ontwikkelen.’ Deze stad is er een waar je je welkom voelt. ‘We zijn zo divers en tegelijkertijd ook één. We schreeuwen alleen niet van de daken hoe prettig het hier is. Dat zouden we wel wat meer mogen doen. Bijvoorbeeld op Koningsdag!’

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Regio quiz

Een wervelende spelshow waarin je meer te weten komt over alle negen gemeenten waarin de verschillende plaatsen op aanstekelijke en humoristische wijze strijden om de eer. De teamcaptains en hun teams zijn op de fiets gearriveerd uit alle omliggende plaatsen om de strijd aan te gaan!

Wie doen er mee?

Teams met inwoners uit:

Amersfoort
Baarn
Barneveld
Bunschoten-Spakenburg
Eemnes
Leusden
Nijkerk
Soest
Woudenberg

Alex Koelewijn


Teamcaptain Bunschoten-Spakenburg

Zijn achternaam wordt al eeuwenlang doorgegeven in zijn dorp. Alex Koelewijn houdt die traditie in stand.

Dat komt onder andere door zijn liefde voor paling. Koelewijn is eigenaar van een Spakenburgse palinggroothandel en zet zich als voorzitter van Stichting Duurzame Palingsector Nederland in voor duurzaam beheerde palingstand. “Als je producten verkoopt die uit de natuur komen, begrijp je dat de natuur grenzen heeft. Ik vind dat ik verantwoordelijkheid moet nemen voor de generaties na ons. Ik geloof in rentmeesterschap.”

Mensen uit Bunschoten-Spakenburg typeert hij als recht door zee. “Ja is ja en nee is nee. Wij staan bekend als directe types die hun mening niet voor zich houden. Dat komt volgens mij voort uit het visserijverleden: vroeger zaten die mannen met z’n tweeën op een schip op zee. Direct handelen en duidelijke taal spreken waren beide van levensbelang. Heel belangrijk voor het behoud van het schip en haar bemanning. Thuis was de vrouw altijd de baas want met een man op zee moest de vrouw beslissen, heel geëmancipeerd.”

Bunschoten-Spakenburg maakt grote kans om te winnen tijdens de regioquiz, voorspelt de aanvoerder. “We zijn een hechte gemeenschap, samenwerken en winnen zit in onze genen. Niet voor niets heeft onze gemeente de bekendste voetbalclubs uit het amateurvoetbal.” Eén vraag wil de man met ‘palingbloed in de aderen’ liever niet voorbij zien komen: “Als het maar niet over kaas gaat!”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Oranje festival

Het hele plantsoen, de weg ernaartoe vanaf het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en deels het Smalle Pad wordt een echt Amersfoorts festivalterrein. Een festival waar van alles mogelijk is. Waar kunst en cultuur naast foodtrucks staan. Waar je kunt dansen en waar talenten hun kunsten vertonen. En Anna van Heel Holland Bakt bindt haar schort om! Ook is er veel muziek. O.a. van Diggy Dex. Het festival blijft na het bezoek open voor publiek.

Wie doen er mee?

-Kultlab
-Anna Yilmaz (Heel Holland Bakt)
-Gluren bij de Buren
-Diggy Dex

Dirkjan van Oord

Kultlab

Amersfoorters kennen Dirkjan van Oord misschien van Gluren bij de Buren. Of van Struinen in de Tuinen. Of van zijn tijd als ‘burgemeester’ – van het Bouwdorp voor kinderen in Vathorst. Of als voormalig bassist van de populaire band Daredevils, waarmee hij in 2018 het festival FC Amersfoort Thuis Festival afsloot op het Eemplein. Dat was een van de hoogtepunten uit zijn leven. “Toen had ik het gevoel dat alles samen kwam. Ik was trots op mijn stad en op deze mijlpaal met de band.”

Vanaf zijn vierde woont hij in Amersfoort. Nieuwe samenwerkingsverbanden creëren doet hij al jaren, eerst in de muziekwereld en later ook op maatschappelijk vlak. “Oké, ik ben halverwege de dertig, maar ik voel me dus echt een jonge hond. Ben altijd in voor nieuwe dingen waar mensen blij van worden.”

Samen met vier anderen richtte hij Kultlab op, een Amersfoortse evenementenorganisatie die door het hele land succesvolle festivals organiseert, zoals Into the Woods, Lepeltje Lepeltje en Kannen en Kruiken, Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen. Die laatste twee vallen onder Dirkjans hoede. Daarbij worden de huiskamer en de tuin van particulieren gebruikt als podium voor artiesten. “Het is zo geweldig om te zien dat je hier mensen mee kunt samenbrengen. Er zijn nieuwe buurtwhatsappgroepen, buurtbarbecues en zelfs relaties uit voortgekomen.”

Amersfoort heeft een ideaal klimaat om iets nieuws te beginnen, ziet Dirkjan. “Met zo veel buitenwijken, een aantal jaar na elkaar gebouwd, alle leeftijds- en doelgroepen zijn aanwezig. Daarom is het een mooie proeftuin voor initiatieven die later landelijk kunnen worden uitgerold. En wordt hier ruimte geboden om dingen uit te proberen. Amersfoort is echt mijn stadje, er is geen schijn van kans dat ik de stad verlaat!”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Natuurlabyrint

Dierenpark Amersfoort presenteert haar interpretatie van koninklijke dieren.

Wie doen er mee?

Dierenpark Amersfoort

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Koppelpoort

Historie bij de Koppelpoort: een kort theaterspektakel met bijdrage van de stadstrompetters van Amersfoort. Met een scène met Johan van Oldenbarnevelt en Caspar van Wittel.

Wie doen er mee?

 • Stadstrompetters
 • Organisatie Johan van Oldenbarneveltjaar
 • Amersfoort in C (Caspar van Wittel)
 • Theaterschool De Springplank, Amersfoort

 

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Wij, Amersfoort

Koningsdag eindigt op het Eemplein met een korte maar wervelende en feestelijke eindshow, muzikaal begeleid door de Marcel Fisser band. Hier komen artiesten (o.a. Wudstik, Ginger, Maria Fiselier en Diggy Dex) en verhalenvertellers uit de route weer terug. Er is ruimte voor veel publiek, samen wordt hier het Wilhelmus gezongen en afscheid genomen.

Wie doen er mee?

-Marcel Fisser band op podium
-Solisten en veel andere muzikanten

 

 

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Wieteke Kleinhans

Moeder van Lieveke

Locatie: Stadhuisplein

Een keer per week leeft de negenjarige Lieveke zich samen met andere special kids uit op een ‘gewone’ Amersfoortse dansschool. Haar moeder Wieteke kijkt met kippenvel toe.

‘Mijn dochter is een dansfanaat. Zodra ze thuiskomt gaat de muziek keihard aan. Dan begint ze te swingen en te stampen. Ja, ze is een heel vrolijk grietje met heel veel mogelijkheden’, zegt Wieteke Kleinhans trots.

Bij de Amersfoortse dansschool Pauline trof Wieteke na een lange zoektocht de plek die aansluit bij Lievekes interesses. ‘Ik vind dat kinderen met een beperking ook een plaats moeten hebben in de samenleving, niet erbuiten. Pauline heeft een gewone dansschool. Dat is precies wat ik wilde voor mijn kind, al was het ook voor mij soms wel even slikken. De eerste keer zag ik iedereen kijken, ik voelde die blikken in mijn rug prikken. Maar ik dacht: Ik ga er wel mee door, zo is de wereld.’

Wieteke vraagt op Koningsdag de aandacht voor kinderen zoals haar dochter. ‘Dit is waar mijn hart ligt. Ik vind dat zij een podium verdienen. Zij horen bij het wij-gevoel, samen vormen we één maatschappij. En ja, ze gaan misschien naar links als iedereen naar rechts moet. En ja, ze draaien misschien een rondje als iedereen juist stil moet staan. Maar ze genieten!’

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Martine Tekelenburg

Teamcaptain Woudenberg

Honderden gezichten zag Martine Tekelenburg aan zich voorbijkomen in de plaatselijke sportschool. En kennen Woudenbergers haar daar niet van, dan vast wel van haar activiteiten als lokaal ondernemer, kinderboekenschrijver en blogger.

“Als kind dacht ik al: woonde ik maar in Woudenberg in plaats van Scherpenzeel, dan was alles net wat dichterbij. Vijf jaar geleden zijn we hiernaartoe verhuisd met ons gezin en nu wil ik hier niet meer weg.” Ze houdt van de mix van stadse en dorpse mensen bij elkaar. “Er zijn zoveel verschillende achtergronden, dat gaat ons goed van pas komen in de regioquiz!”

Martine Tekelenburg is een bekende Woudenberger. Ze gaf er, ook toen ze er nog niet woonde, twintig jaar lang les op de sportschool. Ook zet ze zich als communicatieadviseur, vrijwillig in voor het Cultuurhuis. Samen met een vriendin en dorpsgenoot bedacht ze een blog over vrouwelijk leiderschap in het bedrijfsleven. “Hier is een mooi lokaal netwerk uit ontstaan. Een paar keer per jaar organiseren we goedbezochte inspiratieavonden. Ik vind het super om te zien hoeveel diverse vrouwen hier wonen die hun passie volgen.”

Op zaterdag trekt in Woudenberg zowat het hele dorp richting de sportvelden. Die sportiviteit kan wel eens een grote pre zijn tijdens de strijd op Koningsdag, denkt de teamcaptain. “We zijn fanatiek en doelgericht. Ja wij maken een goede kans op een overwinning.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Kevin van den Berg

Teamcaptain Baarn

Teamcaptain Kevin van den Berg komt uit ‘vorstelijk’ Baarn. Hij bezocht er dezelfde scholen als de koning jaren eerder had gedaan. In groep zeven bedacht hij een plan dat onhaalbaar leek, maar tot zijn verrassing toch kon worden waargemaakt.

“Hier heb ik het verslag nog”, zegt Kevin van den Berg (1991) terwijl hij een oude schoolkrant pakt en zijn schoolschriftje met aantekeningen. “Samen met een klasgenootje hadden we Willem-Alexander, die toen kroonprins was, uitgenodigd op onze school, zijn oude basisschool. Tot mijn grote verbazing ging hij hierop in. In het diepste geheim bereidden we het voor.”

Kevin van den Berg werd geboren in Baarn en is er nooit weggegaan. Hij werkt in de media en doet daarnaast als cultuurvrijwilliger veel voor zijn woonplaats. Zo zette hij zich in voor RTV Baarn en ontwikkelde hij de talentenjacht Baarn On Stage, die regionaal een vervolg kreeg. Ook is hij voorzitter van de stichting De CultuurContainer, waarmee hij een talentenshow organiseerde om geld op te halen voor het kankerfonds KWF in Baarn. Sinds kort is hij ook nog eens voorzitter van de toneelvereniging Karakter.

“Ons dorp wordt ook wel vorstelijk Baarn genoemd. Niet alleen omdat de koninklijke familie hier heeft gewoond, maar vooral ook vanwege de kwaliteit en de omgeving. Ik vind het leuk dat je alles dichtbij hebt: je bent zo bij de rivier de Eem, je bent in drie seconden op de snelweg, er is een theater, een breed cultureel leven, bos, station noem maar op.”

Van den Berg is helemaal klaar voor de strijd met zijn regioquiz. “Ik vind het leuk om hiervan onderdeel te mogen uitmaken. Maar we zijn ook nog eens bloedfanatiek. Soest & co, maak je borst maar nat.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Carl Verheijen

Teamcaptain Leusden

Kan de Leusdense teamcaptain Carl Verheijen, met zoveel schaatsprestaties op zijn conto en een brede kennis van de regio, het verschil maken tijdens de Regioquiz?

De voormalig langebaanschaatser groeide op in Woudenberg, ging in Amersfoort naar school en begon op zijn zeventiende met schaatsen bij SV Soest, waar hij nog steeds training geeft. Sinds 2001 woont hij in Leusden en ook werkte hij in Nijkerk als directeur van twee gezondheidscentra.

Kan hij met die kennis en zijn verleden als topsporter het verschil maken? “Ik hoop het, al ben ik niet meer zo fanatiek als vroeger hoor”, zegt hij lachend. “Ik vind het een eer dat ik aanvoerder mag zijn. Ik houd van spelletjes doen en ik denk dat ik wel wat algemene kennis over de regio heb in te brengen.”

In Leusden heeft Verheijen het naar zijn zin. “Vroeger had het wat weg van een slaapdorp: je werkte in elders in het land en kwam er alleen om te slapen. Maar dat is helemaal veranderd. Het is een sportieve gemeente, er wordt veel georganiseerd en er zijn veel creatieve ondernemers.” Zelf is hij in Leusden onder andere actief als hockeycoach en was hij tot zijn veertigste lid van de plaatselijke Ronde Tafel.

Leusdenaren zijn volgens Verheijen niet alleen op Leusden zelf gefocust, maar juist op de stad en de regio en misschien wel daarbuiten. “Met die brede kennis zouden we goed voor de dag kunnen komen met ons prachtige team.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Edith Terschegget

Teamcaptain Nijkerk

Ze werd in 1961 zowat onder de beroemde toren van Nijkerk geboren. Nu woont de teamcaptain van Nijkerk aan de rand van haar stad. “Dichtbij Barneveld, dus daar weet ik ook veel van. Handig voor de quiz!”

Edith Terschegget komt uit een echt Nijkerkse familie. Ze heeft een internationaal opererend bureau, waarmee ze vanuit haar woonplaats secretariaatsmanagement aanbiedt. In haar spaarzame vrije tijd zet ze zich op verschillende manieren in de stad. “Ik heb deel uitgemaakt van het bestuur van Nijkerk 600. Dat is in 2013 een prachtig feest geworden, waarbij de bevolking zelf evenementen organiseerde. Uit alle hoeken en gaten kwamen er initiatieven.”

Ook is ze voorzitter van de stedenband tussen Nijkerk en het Amerikaanse Schenectady “Dat is een heel verhaal”, zegt ze enthousiast. “Die band is ontstaan doordat mijn vader in 1984 een solorace zeilde van Groot-Brittannië naar de VS. Hij plakte er een tocht over de Hudson aan vast en daar, in Schenectady, wachtte een groep van veertig Nijkerkers hem op. Zo ontstond er een uitwisseling.”

Internationaal bezig zijn vindt ze hartstikke leuk, maar ze voelt zich pas thuis als ze de Nijkerkse toren ziet. Dat komt ook door het type mens dat in Nijkerk woont. “Wij horen thuis in de categorie no nonsens. We zijn kat-uit-de-boom-kijkers, maar als we je eenmaal in ons hart hebben gesloten, gaan we door het vuur voor je.”

Het zou mooi zijn als er door de regioquiz kenmerken van de diverse regio’s worden belicht, die mensen nu nog niet kennen, vindt teampactain Terschegget. “De Nijkerkse nieuwsgierige aard zal ons hopelijk helpen veel vragen te beantwoorden.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Geert van der Wardt

Teamcaptain Eemnes

Zo af en toe barst Eemnes uit zijn voegen. Bijvoorbeeld tijdens de tweejaarlijkse trekkertrekwedstrijd Pulling Eemnes. “De meeste mensen staan daar dan met hun rug naartoe te feesten”, zegt Geert van der Wardt lachend.

Hij is een van de bedenkers van dit evenement. “Ik woon hier al mijn hele leven en ben er altijd actief geweest. Eerst vooral bij de voetbalclub en bij de KPJ Eemnes.” De KPJ organiseert onder andere dorpsfeesten en activiteiten voor Koningsdag. Koningsdag in Eemnes wordt jaarlijks bezocht door mensen uit de weide omtrek. Van der Wardt was jarenlang op die dag de presentator van De Sterktste Man van Eemnes.

“Met een clubje vrienden ontstond daaruit het idee om een trekkertrekwedstrijd te organiseren. De eerste keer rekenden we op 800 man publiek, maar er kwamen er 3.000! De tractors zijn eigenlijk bijzaak, het is een groot dorpsfeest voor jong en oud.” Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste evenement in Eemnes, wat om het jaar plaatsvindt in september. In het andere jaar organiseert Van der Wardt met een andere groep een wielercriterium. Ook dan ligt het dorp plat. “Ik vind het geweldig om mensen samen te brengen en met elkaar iets moois neer te zetten. Het leuke aan dit dorp is dat er altijd veel vrijwilligers en actieve ondernemers te vinden zijn die mee willen helpen.”

Eemnessers houden volgens Van der Wardt van gezelligheid. “Met dat samenwerken gaat het goedkomen met Eemnes tijdens de Regioquiz. Maar het moet natuurlijk niet té gezellig worden. Ik ben fanatiek en wil wel winnen. Wij gaan vol vertrouwen de strijd aan met de andere dorpen en steden!”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Igmar Felicia

Teamcaptain Amersfoort

Igmar Felicia is radio-dj en ambassadeur van Amersfoort. Die taak neemt hij serieus, zeker als hij op Koningsdag het strijdtoneel van de regioquiz betreedt.

“Mijn hele leven heb ik in Amersfoort gewoond. Nou ja, een half jaar heb ik het geprobeerd in Utrecht, maar ik miste mijn stadje te erg.” Hij wist niet hoe snel hij weer terug moest keren naar zijn geboortegrond. “Ik houd heel erg van drukte, om in andere steden op feestjes te zijn, daar waar het vuur is. Maar het is ook zo lekker om weer terug te komen in Amersfoort. Als ik op vrijdagavond terugrijd na een volle werkweek, word ik echt blij als ik de stad in rijd. Hier voel ik me thuis”

Hij gaat dan graag Amersfoort met zijn vrienden op stap, die hij al van de middelbare school kent. Ook speelt bij op zaterdag bij voetbalclub VVZA. En pakt hij graag een terrasje op de Hof. “Ik ben fan van die plek. Het voelt als mijn achtertuin.”

De aanvoerder van regioteam Amersfoort is trots op de muzikaliteit in zijn stad. “Diggy Dex, Jiggy Dje en Bizzy zijn hier begonnen. Miss Montreal kun je zomaar tegen het lijf lopen. En het leuke is: de mensen in de stad gaan heel chill om met je bekendheid. In andere steden ben ik soms een bezienswaardigheid, maar hier kan ik me vrij bewegen.”

Amersfoorters hebben iets bourgondisch, vindt de radio-dj. “Ik denk dat ze goed kunnen genieten. Wel zouden ze wat trotser mogen zijn.” En daar zag hij een taak voor zichzelf liggen. “Toen ik nog studeerde dacht ik: als ik ooit bij de radio kom, ga ik heel hard roepen dat Amersfoort de leukste stad is. Bij Slam FM ben ik hiermee begonnen, meer als grapje, maar ik stond er wel achter. En nu is het zo ver gekomen dat ik officieel tot ambassadeur van de stad ben benoemd, ha ha.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Margo van Doorn - de Vries

Teamcaptain Soest

We hebben geen zee, maar wel duinen in onze regio. Teamcaptain Margo van Doorn – de Vries is groot fan van dit natuurverschijnsel dat in haar woonplaats Soest ligt.

Haar leven is doorvlochten met sport. Ze was als kind een groot talent in de paardensport, maar koos uiteindelijk voor het management. Via tennis kwam ze uit bij de wielrenunie KNWU, waar zij nu een van de twee directeuren is. “Ik reis het hele land door. Dat is ideaal vanuit Soest. Zowel met de auto als met de trein – wist je dat we drie stations hebben?”

Als ze thuis is, gaat ze graag hardlopen of fietsen. De Soester Duinen hebben een grote aantrekkingskracht, en niet alleen op haar. “Ik vergeet soms wel eens hoe bijzonder ze zijn, maar als ik vrienden meeneem roepen zij altijd: ‘Woooh, wat is dit’ en dan realiseer ik me weer hoe we hier boffen met dit natuurwonder.”

Margo van Doorn – de Vries was eerder betrokken bij Holland4ALS, een estafette van Groningen naar Soest om fondsen te werven voor de stichting ZoalsJan.  Dit jaar doet ze ervaring op als hofdame. Niet bij de Oranjes, maar bij het plaatselijke Groot Gaesbeeker Gilde. Deze vereniging bestaat al sinds de veertiende eeuw.

Haar dorpsgenoten omschrijft zij als een hele leuke mix, van boeren die er al jaren wonen tot hippe Randstedelingen. “Een ideale combi voor een goed team bij de regioquiz dus”, zegt ze lachend. “Soesters houden van gezelligheid, maar uiteraard zijn we ook competitief en uitermate fanatiek. Samen met onze trots voor het dorp zorgt dit voor de juiste ingrediënten om de strijd met de andere regio’s aan te gaan. En de overwinning op 27 april mee terug te nemen naar Soest.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Roland Hartkamp

Teamcaptain Barneveld

Voor Roland Hartkamp is de combinatie van lokaal ondernemerschap en zich inzetten voor zijn gemeente volstrekt logisch.

De aanvoerder van team Barneveld is eigenaar van een bouwmarkt in Voorthuizen, dat in de gemeente Barneveld ligt. “Ik ben met de waterpomptang in m’n handen geboren”, zegt hij. “Mijn familie had een installatiebedrijf in Barneveld. Daar heb ik als monteur gewerkt totdat ik deze bouwmarkt kon overnemen.”

Zes jaar lang zat hij in het bestuur van de lokale ondernemersvereniging. Daarna werd hij lid van de plaatselijke Jonge Ondernemers Sociëteit. “Ik ben nu 45 dus ik moest weg, ik was niet jong meer. Het was zo leuk om allerlei verschillende mensen uit deze omgeving tegen te komen.” Hij zet zich nu in voor de stichting VisitVoorthuizen, waarmee ondernemers het toerisme willen stimuleren.

Er valt genoeg te promoten, vindt Hartkamp. “Sowieso het natuurgebied de Veluwe natuurlijk. Maar wist je dat bij ons het NK Dweilorkesten plaatsvindt? Ook nemen wij de tijd voor en praatje, er is hier nog echt contact met elkaar.”

Een ander kenmerk is dat in deze gemeente iedereen altijd voor je klaar staat. “Ik vind het leuk om het hier levendig en bruisend te houden. Dat krijg je voor elkaar als mensen van elkaar weten wat ze doen en waar ze goed in zijn. Ik houd ervan om daar iets in de betekenen. En als je iets voor je dorp doet, heeft dat ook een mooi effect op wie je bent.”

Over de tactiek van team Barneveld kan hij nog niet te veel zeggen. “Dat zullen we tot op het laatst geheim moeten houden, zeker ook gezien de concurrentie die op de loer ligt. Maar neem van mij aan dat Barnevelders heel ver kunnen komen met simpel boerenverstand.”

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Welkom

De familie arriveert met de bus om 11.00 uur

Welkom, we doen het hier samen. Dit zijn de mensen die het verhaal gaan vertellen!

Foto maken

De burgemeester ...

Lees meer >

De familie arriveert met de bus om 11.00 uur

Welkom, we doen het hier samen. Dit zijn de mensen die het verhaal gaan vertellen!

Foto maken

De burgemeester neemt de koning en koningin mee naar de plek waar een foto met alle verhalenvertellers gemaakt wordt. De verhalenvertellers rijgen de dag tot één Amersfoorts verhaal. Ze vertegenwoordigen stad en regio en vertellen het verhaal van WIJ, AMERSFOORT.

Hierna volgt een feestelijke opening van deze Koningsdag.

De verhalenvertellers gaan naar hun plek op de route, begeleid door de introductie van een muzikaal thema

Wie doen er mee?

Muzikale invulling met Wudstik en basisschoolkinderen van verschillende scholen. Wudstik zal het nummer ‘Mooi‘ ten gehore brengen. De volgende basisscholen zijn betrokken:
– Kbs De Kinderhof
– Prins Willem Alexanderschool
– Johannes Calvijnschool
– SBO Michaëlschool
– Obs ’t Spectrum

en verder:

 • Volwassenenkoor Theaterschool De Springplank
 • Popkoor Basic & Full Color
 • Amersfoorts Mannenkoor
 • Ciska en Sonja

 

Jermain van der Bogt

Artiest

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Muzikant Wudstik, in het dagelijks leven Jermain van der Bogt, kreeg in 2013 landelijke bekendheid toen hij meedeed aan The Voice. “Mijn leven stond op z’n kop en 033 bood mij houvast.”

Hij was al een tijdje succesvol muzikant toen Wudstik besloot mee te doen aan The Voice. Nadat zijn eerste auditie hiervoor op tv vertoond werd, stonden zijn sociale media-accounts roodgloeiend. “Ik wist niet wat ik meemaakte. Het was zo gek. Jarenlang had ik geknokt in de muziekbusiness en nu zorgde een auditie voor enorme bekendheid.”

Amersfoort, waar hij toen woonde, was ontzettend trots. “Van de mensen in de stad kreeg ik zoveel support tot aan het behalen van de halve finale. Ik werd ook veel gevraagd voor activiteiten hier, van lintjes doorknippen tot en met optredens bij bruiloften.”

Ook nu The Voice op de achtergrond is geraakt, voelt hij zich nog steeds gewaardeerd door zijn omgeving. En het prettigste, vindt hij: iedereen blijft normaal doen. “Daarom ben ik ook altijd in deze buurt gebleven. Twee keer woonde ik in Amersfoort en twee keer in Leusden, waar ik nu met mijn gezin woon. 033 is een heerlijke omgeving. Het is lekker normaal en het trekt ook nog eens goede muzikanten aan.”

Het zou misschien praktischer zijn om dichter bij de muziekscene te gaan wonen. Maar daar denken zij allemaal niet aan. “Wij houden niet van kermis. Amersfoort heeft ervoor gezorgd dat we dicht bij onszelf blijven. Ik vind het bijzonder dat er zo’n rijke muziekgeschiedenis is met zulke mooie mensen. Met elkaar hebben we prachtige verhalen te vertellen. Dat gaan we laten zien op Koningsdag 2019.”


Wij allemaal

In Amersfoort is iedereen welkom. We zijn een stad van en voor iedereen! Méér dan 120 verschillende nationaliteiten; oud en jong; met blond, rood, zwart haar of paars ...

Lees meer >

In Amersfoort is iedereen welkom. We zijn een stad van en voor iedereen! Méér dan 120 verschillende nationaliteiten; oud en jong; met blond, rood, zwart haar of paars haar; mensen van boven de 2,10 meter of onder de 1,60 meter; mensen van verschillend geloof; hele gewone mensen en excentriekelingen; bouwvakkers en kunstenaars, iedereen laat zich zien.

Amersfoort is van en voor iedereen. En dat doen we samen, want hier worden vreemden al snel bekenden.

Als de Koninklijke Familie over de Zuidsingel loopt zien zij het voor hun ogen: Amersfoort is van en voor iedereen.

Wie doen er mee?

-Arteganza Foundation samen met een heleboel Amersfoorters
-De Waterlijn

Rachel Nieuwendaal

Leerkracht

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Locatie: Zuidsingel

Wat is er mooier dan een klas vol verschillende culturen? Niets, vindt leerkracht Rachel Nieuwendaal van basisschool ’t Spectrum.

‘Toen ik drie jaar geleden voor de eerste keer op deze school kwam dacht ik gelijk: dit is het. Hier komt alles uit de samenleving samen. In mijn eerste jaar op deze school had ik in mijn klas kinderen van dertien verschillende nationaliteiten Dat gaf mij zo’n trots gevoel.’

Rachel is geboren in Tanzania en als tienjarig meisje naar Nederland gekomen. Ze wist altijd al dat ze iets met kinderen wilde doen. Na wat omzwervingen koos ze voor het vak van leerkracht. Ze is er helemaal op haar plek, vooral op deze school in de wijk Schuilenburg.

‘Van binnen zijn we allemaal hetzelfde. Dat is het belangrijkste wat ik de kinderen wil leren. Je mag trots op je religie zijn, op je afkomst, maar respecteer ook die van anderen. Samen ben je kind, dat is wat bindt.’

Rachel woont sinds 1995 in Amersfoort met haar gezin. Ze kozen voor de stad om haar strategische ligging. ‘Ik vind het hier heel gemoedelijk. In deze stad zijn de mensen gewoon echt aardig.’


Boogiewoogie Mondriaan

Verschillende muziekgezelschappen spelen met een knipoog naar Mondriaan.

De wandeling wordt opgevrolijkt door muziek, die live in de tuinen achter het water gespeeld wordt. Mondriaan hoort ...

Lees meer >

Verschillende muziekgezelschappen spelen met een knipoog naar Mondriaan.

De wandeling wordt opgevrolijkt door muziek, die live in de tuinen achter het water gespeeld wordt. Mondriaan hoort er natuurlijk bij op deze koningsdag. Het geboortehuis van Mondriaan ligt op een steenworp afstand van de Zuidsingel. De boogie woogie klinkt!

Wie doen er mee?

– Fanfare Korps Nationale Reserve
– DJ King ST
– Showband Juliana Amersfoort
– Mondriaanhuis (Amersfoort in C)

Recycle yourself

Doen en ontdekken! Hoe maak je van oude kleding iets nieuws? Hoe wek je je eigen energie op? Hoe richt je duurzaamheid in je eigen ...

Lees meer >

Doen en ontdekken! Hoe maak je van oude kleding iets nieuws? Hoe wek je je eigen energie op? Hoe richt je duurzaamheid in je eigen huis, tuin en leven in?

In Amersfoort werken wij samen tegen verspilling en dat kan je zien op de Varkensmarkt. We voorkomen hier verspilling van energie, van natuurlijke hulpbronnen en van grondstoffen.

En dat doen Wij samen! Met zonnestroom kan de elektrische auto worden opgeladen. En omdat het een deelauto is, hebben we minder parkeerplaatsen nodig. Dus is er meer ruimte voor groen en gezelligheid op straat. Een goede plek dus om een (moes)tuin te beginnen met compost gemaakt van ons keukenafval. Kunnen we gelijk de nieuwste circulaire outfit van de buurvrouw bespreken.

Het lijkt soms alsof je eigen invloed klein is (druppel op een gloeiende plaat), maar samen vormen al die druppels een enorm krachtige stroom.

Dat gaan we laten zien op de Varkensmarkt.

Wie doen er mee?

– Kringloop Amersfoort-Leusden
– Nicky en Jessie Kroon
– Stadswormerij
– Vertico- 3D-betonprinter
– Meet je Stad
– Theaterschool de Springplank
–  033-energie
– Hydrologic
– Royal-HaskoningDHV
– Mobisun
– Buurauto
– Steenbreek
– Q-roof

Jessie en Nicky Kroon

Duurzame ondernemers

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Locatie: Varkensmarkt

Deze twee ondernemende zussen hebben niet zo maar een missie. Ze willen de wereld ontdoen van onnodig (plastic) afval. En dus ook hun eigen Amersfoort.

Jessie: ‘Misschien ken je die foto wel, die van een dode albatros met een plastic tandenborstel in zijn maag. Wat schrok ik daarvan. Precies zo’n tandenborstel had ik ook in mijn badkamer staan! Dat was voor mij de reden om me in te gaan zetten voor een zero waste levensstijl.’

Nicky: ‘We zijn eraan verslaafd geraakt. We willen zo graag laten zien dat er hele leuke alternatieven bestaan. Mensen staan daar ook voor open, zien we, maar ze hebben misschien nog een klein beetje steun nodig.’

En dat bieden de zussen met het boek ‘Het Zero Waste Project’, met communicatieadvies en met workshops. Ook hebben ze in de Amersfoortse binnenstad een duurzame hub geopend, waar je alternatieven voor plastic artikelen kunt vinden en workshops van Amersfoortse creatievelingen kunt volgen.

Een leuker leven met minder plastic, is de ondertitel van hun boek. Dat ze er gelukkiger van zouden worden, hadden Jessie en Nicky niet verwacht toen ze aan het project begonnen. Jessie: ‘Maar het is echt gebeurd. Alle troep is uit ons leven geschrapt. Zo blijft er tijd over voor de leuke dingen.’


Straatje van de glimlach

De CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, zetten samen met poppenspeler Leo dit intieme straatje van Amersfoort op stelten. Een straat vol theater! Alleen toegankelijk ...

Lees meer >

De CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, zetten samen met poppenspeler Leo dit intieme straatje van Amersfoort op stelten. Een straat vol theater! Alleen toegankelijk voor geselecteerd publiek.

Wie doen er mee?

– CliniClowns
– Leo Petersen, Poppenspeler

Leo Petersen

Poppenspeler

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Locatie: Krankeledenstraat

Misschien ken je ze wel, die twee oogjes uit Sesamstraat. Ze reizen de hele wereld over, van Broadway tot Japan. Wist je dat ze zijn geboren in Amersfoort?

Leo Petersen maakt sinds 1995 voorstellingen en filmpjes met zijn poppen. Zijn act Lejo met de oogjes bedacht hij tijdens zijn opleiding creatieve therapie in Amersfoort. Hij beklom vervolgens het open podium in De Kelder (de voorloper van Fluor) en daarna theater De Lieve Vrouw, waar hij werd ontdekt door een medewerker van Sesamstraat. ‘Voor mij is Amersfoort de springplank geweest voor mijn succes.’

Inmiddels woont hij in Leusden en gaat hij vaak naar Amersfoort voor boodschappen of een terrasje. Ook treedt hij nog wel eens op in De Lieve Vrouw. En dat is voor hem een bijzondere ervaring. ‘Als ik bekende gezinnen in het publiek zie zitten, of een oud-docent, dan komt het dichtbij hoor. Zij zijn natuurlijk extra meegaand en enthousiast, maar ik heb juist een gevoel van: nou Leo, laat nou maar eens zien wat je kunt. Ja, voor mij is optreden in Amersfoort spannender dan in New York.’


Lieve Vrouwen

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren, beter bekend als de Lange Jan, is het thema: Lieve Vrouwen, met als ondertitel ‘zorgen voor elkaar ...

Lees meer >

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren, beter bekend als de Lange Jan, is het thema: Lieve Vrouwen, met als ondertitel ‘zorgen voor elkaar en geloof’. Op het plein kan iedereen genieten van verschillende vormen van muziek. AJO, het Amersfoorts Jeugd Orkest, speelt er en begeleidt zangeres Maria Fiselier en rapper Ginger. Spoffin street arts festival heeft gezorgd dat Sky-Motion een verticale dans uitvoert op de toren, onder begeleiding van AJO. Op het plein ontmoet de koninklijke familie in huiskamerdecor enkele bijzondere Amersfoortse vrouwen van verschillende leeftijd.

Op deze Koningsdag laat Amersfoort zien dat we een gemeenschap zijn waarin mensen voor elkaar klaar staan. Waarin een klein gebaar voor elkaar liefdevol wordt omarmd.  Ca. 100 lieve vrouwen uit Amersfoort en omgeving zijn uitgenodigd om met elkaar Koningsdag te vieren omdat ze een liefdevolle bijdrage leveren aan mens en samenleving. Deze 100 vrouwen staan symbool voor alle vrouwen in Amersfoort en omgeving die onze waardering verdienen omdat ze voor anderen zorgen. Ze staan op een symbolische plek: bij de Onze Lieve Vrouwentoren, het kadastrale middelpunt, het HART van Nederland. De lieve vrouwen steken hun handen uit in de zorg, zijn bezig met duurzame innovatieve zorginitiatieven, zijn mantelzorger of vrijwilliger, of zorgen voor vrijwilligers. Zij maken onze stad en regio vriendelijker en warmhartiger. Zij laten zien dat liefde voor elkaar krachten verbindt en saamhorigheid tot stand brengt.

Wie doen er mee?

– Maria Fiselier en Ginger doen samen een duet met het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO)
– Spoffin street arts festival
– Mirjam Kapelle en Danielle Oomen leiden het initiatief om een grote hoeveelheid  ‘Lieve Vrouwen’ een plekje te geven op het Lieve Vrouwekerkhof
– De Nederlandse Beiaardschool (HKU) verzorgt het Carillonspel

Thecla Rozemeijer

Zuster bij de zusters van OLV van Amersfoort

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Aan de Zuidsingel nummer 40 staat een imposant gebouw. Daar wonen de zusters van Onze Lieve vrouw van Amersfoort. Een van hen is zuster Thecla Rozemeijer (89).

Vroeger vielen ze nog op door hun kleding. “Gelukkig dragen we die al lang niet meer”, zegt zuster Thecla. “Ik vind het heerlijk dat niemand me aankijkt als ik door de stad wandel.” En dat wandelen doet ze met grote regelmaat. In de Muurhuizen bewondert ze de mooie deurkloppers. De Monnickendam, die aan de tuin van het klooster grenst, vindt ze minstens zo prachtig. Maar vooral ook de keien fascineren haar. “Dat is echt typisch Amersfoorts. De verhalen erachter zijn interessant, sommige keien zijn zelfs geschonken door andere landen.”

Ze woont nu vier jaar in Amersfoort, maar is al 68 jaar zuster bij de zusters van Onze Lieve Vrouw, eerst in Alkmaar en daarna in Bussum. Die locaties zijn inmiddels allemaal gesloten, de 75 zusters wonen nu in het Moederhuis in Amersfoort. Zuster Thecla is een wandelend archief, ze geeft rondleidingen en uitleg in het inpandige minimuseum. “Onze hoofdtaak is altijd onderwijs geweest. Educatie voor allen, was ons doel, van rijk tot arm. Daarom paste het ook zo goed bij mij, ik zag onderwijs echt als een roeping.”

Tot in de jaren negentig waren de zusters hier heel actief mee in Amersfoort en dat was voor inwoners van Amersfoort goed te merken. Er werd lesgegeven in de Muurhuizen en in het Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem was bijvoorbeeld een middelbare school met een meisjesinternaat. “Met onderwijs konden we hen kennis bijbrengen en over onze godsdienst vertellen.”

Op haar zestiende ging zuster Thecla al het onderwijs in. “Toen had ik 56 kleuters in mijn klas. Het leukste aan hen vond ik hun spel.” Nu leiden de zusters een meer teruggetrokken bestaan in de stad, maar het onderwijs zit hen nog steeds in het bloed. “Het is meer dan zeventig jaar geleden, maar als ik mijn ogen dicht doe, zie ik het zo weer voor me.”


Opera aan de singel

Zodra de Koninklijke Familie de trappen af zijn en rechtsaf de Westsingel op gaan, worden ze begroet door Holland Opera, een nationaal vermaard gezelschap dat ...

Lees meer >

Zodra de Koninklijke Familie de trappen af zijn en rechtsaf de Westsingel op gaan, worden ze begroet door Holland Opera, een nationaal vermaard gezelschap dat zijn thuisbasis in Amersfoort heeft. Het ‘witte huis’ vormt het podium en decor voor een korte scene.

Wie doen er mee?

Holland Opera

Kunstplein

De Hellestraat in richting Stadhuisplein: een brede straat met plek voor het Amersfoortse team Antal Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit. Zij maken ingenieus gebruik ...

Lees meer >

De Hellestraat in richting Stadhuisplein: een brede straat met plek voor het Amersfoortse team Antal Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit. Zij maken ingenieus gebruik van pallets en palen om grote kunstobjecten te maken.

Wie doen er mee?

ATM Model Art , Antal Bos, Thijs Trompert & Marisja Smit

Talent, innovatie, sport

Straatvoetbal, dans, innovatie, freerunning, 3×3 basketbal; we nodigen de Koninklijke Familie uit over dit plein van talent uit te zwerven en ieder iets van zijn/haar ...

Lees meer >

Straatvoetbal, dans, innovatie, freerunning, 3×3 basketbal; we nodigen de Koninklijke Familie uit over dit plein van talent uit te zwerven en ieder iets van zijn/haar eigen gading te vinden.

Amersfoort is springplank voor talent. Het is het centrum van de regio waar elke dag van alle kanten stromen scholieren naar toe fietsen en waar jonge talenten tot bloei kunnen komen. Een gezonde toekomst, ook op persoonlijk gebied.

Op dit plein ervaren we hoe straatvoetbal, freerunners en 3×3 basketbal mensen verbindt, aangevuurd en geïnspireerd door jonge coaches. Hoe jonge kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking samen met kinderen zonder beperking tot één dansgroep worden. En waar jonge innovatieve ondernemers, ‘uitvinders’ en slimme koppen vol hartstocht mee bezig zijn.

Ook krijgt de wereldbeker vrouwenvoetbal hier een plek in het programma, in samenwerking met de KNVB.

Wie doen er mee?

-Studio Pauline
-Crackerjacks
-GymXL
-Indebuurt033
-Stichting Leaphy ism Corderius College
-KNVB
-MBO Amersfoort
-ROC Midden Nederland

Ibrahim El-Khalki

Jongerenwerker

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Locatie: Stadhuisplein

Als je met Ibrahim El-Khalki de stad in gaat, zeggen zijn vrienden, moet je veel geduld hebben. Hij schudt overal handen, maakt praatjes. Veel jongeren hebben zijn telefoonnummer, ze mogen hem altijd bellen.

‘Ik wil jongeren laten zien dat ze kansen hebben in deze samenleving’, zegt de Amersfoorter. Hij werd geboren in de wijk Liendert. Daar ontstond ook zijn interesse voor buurtactiviteiten. Vooral de voetbaltoernooien vond hij fantastisch. ‘De wijk werd zoveel leuker als er iets te doen was.’

Op eigen initiatief organiseerde hij in 2013 zijn eerste voetbaltoernooi. Er kwamen meteen 200 mensen op af. ‘Op die dag hoorde ik mensen tegen elkaar zeggen: ‘wat leuk dat ik je weer zie, na zo’n lange tijd’. Daar werd ik zo blij van.’ Inmiddels is Ibrahims initiatief uitgegroeid tot het jaarlijkse Zer033 Futsal Tournament op Oudjaarsdag.

Door zelf iets voor je omgeving te organiseren, het maakt niet uit wat, word je ruimdenkender, ambitieuzer, ziet Ibrahim. ‘Je krijgt er energie voor terug. En je wordt zélf een voorbeeldfiguur.’

Amersfoort is in Ibrahims ogen een grote familie die elkaar ‘binnenboord’ moet zien te houden, moet helpen waar nodig. ‘Daarom heb ik voor dit vak gekozen. Jongeren staan hier te popelen en ik wil hen helpen hun talenten te ontwikkelen.’ Deze stad is er een waar je je welkom voelt. ‘We zijn zo divers en tegelijkertijd ook één. We schreeuwen alleen niet van de daken hoe prettig het hier is. Dat zouden we wel wat meer mogen doen. Bijvoorbeeld op Koningsdag!’

Wieteke Kleinhans

Moeder van Lieveke

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Locatie: Stadhuisplein

Een keer per week leeft de negenjarige Lieveke zich samen met andere special kids uit op een ‘gewone’ Amersfoortse dansschool. Haar moeder Wieteke kijkt met kippenvel toe.

‘Mijn dochter is een dansfanaat. Zodra ze thuiskomt gaat de muziek keihard aan. Dan begint ze te swingen en te stampen. Ja, ze is een heel vrolijk grietje met heel veel mogelijkheden’, zegt Wieteke Kleinhans trots.

Bij de Amersfoortse dansschool Pauline trof Wieteke na een lange zoektocht de plek die aansluit bij Lievekes interesses. ‘Ik vind dat kinderen met een beperking ook een plaats moeten hebben in de samenleving, niet erbuiten. Pauline heeft een gewone dansschool. Dat is precies wat ik wilde voor mijn kind, al was het ook voor mij soms wel even slikken. De eerste keer zag ik iedereen kijken, ik voelde die blikken in mijn rug prikken. Maar ik dacht: Ik ga er wel mee door, zo is de wereld.’

Wieteke vraagt op Koningsdag de aandacht voor kinderen zoals haar dochter. ‘Dit is waar mijn hart ligt. Ik vind dat zij een podium verdienen. Zij horen bij het wij-gevoel, samen vormen we één maatschappij. En ja, ze gaan misschien naar links als iedereen naar rechts moet. En ja, ze draaien misschien een rondje als iedereen juist stil moet staan. Maar ze genieten!’


Regio quiz

Een wervelende spelshow waarin je meer te weten komt over alle negen gemeenten waarin de verschillende plaatsen op aanstekelijke en humoristische wijze strijden om de ...

Lees meer >

Een wervelende spelshow waarin je meer te weten komt over alle negen gemeenten waarin de verschillende plaatsen op aanstekelijke en humoristische wijze strijden om de eer. De teamcaptains en hun teams zijn op de fiets gearriveerd uit alle omliggende plaatsen om de strijd aan te gaan!

Wie doen er mee?

Teams met inwoners uit:

Amersfoort
Baarn
Barneveld
Bunschoten-Spakenburg
Eemnes
Leusden
Nijkerk
Soest
Woudenberg

Alex Koelewijn


Teamcaptain Bunschoten-Spakenburg

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Zijn achternaam wordt al eeuwenlang doorgegeven in zijn dorp. Alex Koelewijn houdt die traditie in stand.

Dat komt onder andere door zijn liefde voor paling. Koelewijn is eigenaar van een Spakenburgse palinggroothandel en zet zich als voorzitter van Stichting Duurzame Palingsector Nederland in voor duurzaam beheerde palingstand. “Als je producten verkoopt die uit de natuur komen, begrijp je dat de natuur grenzen heeft. Ik vind dat ik verantwoordelijkheid moet nemen voor de generaties na ons. Ik geloof in rentmeesterschap.”

Mensen uit Bunschoten-Spakenburg typeert hij als recht door zee. “Ja is ja en nee is nee. Wij staan bekend als directe types die hun mening niet voor zich houden. Dat komt volgens mij voort uit het visserijverleden: vroeger zaten die mannen met z’n tweeën op een schip op zee. Direct handelen en duidelijke taal spreken waren beide van levensbelang. Heel belangrijk voor het behoud van het schip en haar bemanning. Thuis was de vrouw altijd de baas want met een man op zee moest de vrouw beslissen, heel geëmancipeerd.”

Bunschoten-Spakenburg maakt grote kans om te winnen tijdens de regioquiz, voorspelt de aanvoerder. “We zijn een hechte gemeenschap, samenwerken en winnen zit in onze genen. Niet voor niets heeft onze gemeente de bekendste voetbalclubs uit het amateurvoetbal.” Eén vraag wil de man met ‘palingbloed in de aderen’ liever niet voorbij zien komen: “Als het maar niet over kaas gaat!”

Martine Tekelenburg

Teamcaptain Woudenberg

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Honderden gezichten zag Martine Tekelenburg aan zich voorbijkomen in de plaatselijke sportschool. En kennen Woudenbergers haar daar niet van, dan vast wel van haar activiteiten als lokaal ondernemer, kinderboekenschrijver en blogger.

“Als kind dacht ik al: woonde ik maar in Woudenberg in plaats van Scherpenzeel, dan was alles net wat dichterbij. Vijf jaar geleden zijn we hiernaartoe verhuisd met ons gezin en nu wil ik hier niet meer weg.” Ze houdt van de mix van stadse en dorpse mensen bij elkaar. “Er zijn zoveel verschillende achtergronden, dat gaat ons goed van pas komen in de regioquiz!”

Martine Tekelenburg is een bekende Woudenberger. Ze gaf er, ook toen ze er nog niet woonde, twintig jaar lang les op de sportschool. Ook zet ze zich als communicatieadviseur, vrijwillig in voor het Cultuurhuis. Samen met een vriendin en dorpsgenoot bedacht ze een blog over vrouwelijk leiderschap in het bedrijfsleven. “Hier is een mooi lokaal netwerk uit ontstaan. Een paar keer per jaar organiseren we goedbezochte inspiratieavonden. Ik vind het super om te zien hoeveel diverse vrouwen hier wonen die hun passie volgen.”

Op zaterdag trekt in Woudenberg zowat het hele dorp richting de sportvelden. Die sportiviteit kan wel eens een grote pre zijn tijdens de strijd op Koningsdag, denkt de teamcaptain. “We zijn fanatiek en doelgericht. Ja wij maken een goede kans op een overwinning.”

Kevin van den Berg

Teamcaptain Baarn

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Teamcaptain Kevin van den Berg komt uit ‘vorstelijk’ Baarn. Hij bezocht er dezelfde scholen als de koning jaren eerder had gedaan. In groep zeven bedacht hij een plan dat onhaalbaar leek, maar tot zijn verrassing toch kon worden waargemaakt.

“Hier heb ik het verslag nog”, zegt Kevin van den Berg (1991) terwijl hij een oude schoolkrant pakt en zijn schoolschriftje met aantekeningen. “Samen met een klasgenootje hadden we Willem-Alexander, die toen kroonprins was, uitgenodigd op onze school, zijn oude basisschool. Tot mijn grote verbazing ging hij hierop in. In het diepste geheim bereidden we het voor.”

Kevin van den Berg werd geboren in Baarn en is er nooit weggegaan. Hij werkt in de media en doet daarnaast als cultuurvrijwilliger veel voor zijn woonplaats. Zo zette hij zich in voor RTV Baarn en ontwikkelde hij de talentenjacht Baarn On Stage, die regionaal een vervolg kreeg. Ook is hij voorzitter van de stichting De CultuurContainer, waarmee hij een talentenshow organiseerde om geld op te halen voor het kankerfonds KWF in Baarn. Sinds kort is hij ook nog eens voorzitter van de toneelvereniging Karakter.

“Ons dorp wordt ook wel vorstelijk Baarn genoemd. Niet alleen omdat de koninklijke familie hier heeft gewoond, maar vooral ook vanwege de kwaliteit en de omgeving. Ik vind het leuk dat je alles dichtbij hebt: je bent zo bij de rivier de Eem, je bent in drie seconden op de snelweg, er is een theater, een breed cultureel leven, bos, station noem maar op.”

Van den Berg is helemaal klaar voor de strijd met zijn regioquiz. “Ik vind het leuk om hiervan onderdeel te mogen uitmaken. Maar we zijn ook nog eens bloedfanatiek. Soest & co, maak je borst maar nat.”


Oranje festival

Het hele plantsoen, de weg ernaartoe vanaf het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en deels het Smalle Pad wordt een echt Amersfoorts festivalterrein. Een festival ...

Lees meer >

Het hele plantsoen, de weg ernaartoe vanaf het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en deels het Smalle Pad wordt een echt Amersfoorts festivalterrein. Een festival waar van alles mogelijk is. Waar kunst en cultuur naast foodtrucks staan. Waar je kunt dansen en waar talenten hun kunsten vertonen. En Anna van Heel Holland Bakt bindt haar schort om! Ook is er veel muziek. O.a. van Diggy Dex. Het festival blijft na het bezoek open voor publiek.

Wie doen er mee?

-Kultlab
-Anna Yilmaz (Heel Holland Bakt)
-Gluren bij de Buren
-Diggy Dex

Dirkjan van Oord

Kultlab

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

View details

Amersfoorters kennen Dirkjan van Oord misschien van Gluren bij de Buren. Of van Struinen in de Tuinen. Of van zijn tijd als ‘burgemeester’ – van het Bouwdorp voor kinderen in Vathorst. Of als voormalig bassist van de populaire band Daredevils, waarmee hij in 2018 het festival FC Amersfoort Thuis Festival afsloot op het Eemplein. Dat was een van de hoogtepunten uit zijn leven. “Toen had ik het gevoel dat alles samen kwam. Ik was trots op mijn stad en op deze mijlpaal met de band.”

Vanaf zijn vierde woont hij in Amersfoort. Nieuwe samenwerkingsverbanden creëren doet hij al jaren, eerst in de muziekwereld en later ook op maatschappelijk vlak. “Oké, ik ben halverwege de dertig, maar ik voel me dus echt een jonge hond. Ben altijd in voor nieuwe dingen waar mensen blij van worden.”

Samen met vier anderen richtte hij Kultlab op, een Amersfoortse evenementenorganisatie die door het hele land succesvolle festivals organiseert, zoals Into the Woods, Lepeltje Lepeltje en Kannen en Kruiken, Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen. Die laatste twee vallen onder Dirkjans hoede. Daarbij worden de huiskamer en de tuin van particulieren gebruikt als podium voor artiesten. “Het is zo geweldig om te zien dat je hier mensen mee kunt samenbrengen. Er zijn nieuwe buurtwhatsappgroepen, buurtbarbecues en zelfs relaties uit voortgekomen.”

Amersfoort heeft een ideaal klimaat om iets nieuws te beginnen, ziet Dirkjan. “Met zo veel buitenwijken, een aantal jaar na elkaar gebouwd, alle leeftijds- en doelgroepen zijn aanwezig. Daarom is het een mooie proeftuin voor initiatieven die later landelijk kunnen worden uitgerold. En wordt hier ruimte geboden om dingen uit te proberen. Amersfoort is echt mijn stadje, er is geen schijn van kans dat ik de stad verlaat!”


Natuurlabyrint

Dierenpark Amersfoort presenteert haar interpretatie van koninklijke dieren.

...
Lees meer >

Dierenpark Amersfoort presenteert haar interpretatie van koninklijke dieren.

Wie doen er mee?

Dierenpark Amersfoort

Koppelpoort

Historie bij de Koppelpoort: een kort theaterspektakel met bijdrage van de stadstrompetters van Amersfoort. Met een scène met Johan van Oldenbarnevelt en Caspar van Wittel.

...
Lees meer >

Historie bij de Koppelpoort: een kort theaterspektakel met bijdrage van de stadstrompetters van Amersfoort. Met een scène met Johan van Oldenbarnevelt en Caspar van Wittel.

Wie doen er mee?

 • Stadstrompetters
 • Organisatie Johan van Oldenbarneveltjaar
 • Amersfoort in C (Caspar van Wittel)
 • Theaterschool De Springplank, Amersfoort

 

Wij, Amersfoort

Koningsdag eindigt op het Eemplein met een korte maar wervelende en feestelijke eindshow, muzikaal begeleid door de Marcel Fisser band. Hier komen artiesten (o.a. Wudstik, ...

Lees meer >

Koningsdag eindigt op het Eemplein met een korte maar wervelende en feestelijke eindshow, muzikaal begeleid door de Marcel Fisser band. Hier komen artiesten (o.a. Wudstik, Ginger, Maria Fiselier en Diggy Dex) en verhalenvertellers uit de route weer terug. Er is ruimte voor veel publiek, samen wordt hier het Wilhelmus gezongen en afscheid genomen.

Wie doen er mee?

-Marcel Fisser band op podium
-Solisten en veel andere muzikanten

 

 

Highlights langs de route

Benieuwd welke bezienswaardigheden er op 27 april langs de route allemaal zichtbaar waren? Check de kaart ‘route met highlights‘.