Route met highlights

Hoogtepunten langs de route

Mariënhof

We starten bij het voormalige klooster De Mariënhof. Dit sfeervolle pand is ruim 500 jaar oud. Het is een populaire evenementen- en trouwlocatie, door de sfeervolle zalen en de sprookjesachtige tuin. In het pand vind je ook wijnbar Zuster Margaux en lunchcafé Buuf in de Serre.

Burgerweeshuis

Onderdeel van voormalig klooster De Mariënhof is het Burgerweeshuis. In het weeshuis uit 1551 werden armen, zieken en wezen opvangen. De stichting helpt nu nog steeds zo’n 150 kinderen per jaar. De bestuurskamer is in juli en augustus te bezoeken.

Varkensmarkt

Plein waar de Kei op initiatief van Jonkheer Everhard Meyster tot 1903 begraven lag. Vanaf hier zijn de winkelstraten Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat te bezoeken.

Onze Lieve Vrouwetoren

De Onze Lieve Vrouwetoren is het kadastrale middelpunt van Nederland. Met haar ruim 98 meter is de trots van Amersfoort één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. Amersfoorters noemen de toren ook wel Lange Jan. ‘Het mirakel van Amersfoort’ was de aanleiding voor de bouw van de toren.

VVV Amersfoort

Je startpunt als je Amersfoort gaat ontdekken. Op zoek naar een leuk restaurant, winkel of park? Laat je persoonlijk adviseren bij de VVV. Ook vind je hier wandel-, fietskaarten en Amersfoortse hebbedingen voor thuis.

De Observant

Monumentaal gebouw naast het huidige Stadhuis. Dat het vroeger een klooster was, is merkbaar als je in het gezellige café zit. De Observant is ook een evenementenlocatie.

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis bestaat al sinds 1393: het ‘gasthuys bood opvang aan arme, verlaten mensen, chronische zieken, invaliden en blinden’. In 1907 werd het huidige gebouw door de Amersfoortse architect Herman Kroes ontworpen. Tegenwoordig biedt het Gasthuis appartementen met wonen, welzijn en verpleeghuiszorg, in een locatie in de wijk Vathorst en nog steeds op de eeuwenoude locatie in de binnenstad van Amersfoort. In 2018 bestond het Gasthuis 625 jaar. Aanleiding voor de gemeente om het Gasthuis een Stadsoorkonde te geven.

Koppelpoort

De Koppelpoort is een van de weinige Nederlandse poorten die in gebruik is als land- én waterpoort. Het sprookjesachtige monument uit 1400 was onderdeel van de voormalige stadsmuur. Onder leiding van een gids kun je naar binnen en ontdek je bijvoorbeeld waar het woord ‘raddraaier’ vandaan komt.

Eemhuis

De moderne architectuur van het Eemhuis trekt veel belangstellenden. De aluminium bollen op de voorgevel bijvoorbeeld, verwijzen naar het schild van Sint Joris, de patroonheilige van Amersfoort. In het pand zijn vier culturele instellingen gevestigd: Scholen in de Kunst, Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Kunsthal KAdE.

Kunsthal KAdE

Architectuur, (moderne) kunst, vormgeving & design en eigentijdse cultuur: Kunsthal KAdE heeft het allemaal in huis. De combinatie met het café en de winkel maken dit museum een levendige plek.